Atatürk’ün Matematiğe Kazandırdığı Terimler

Merhaba sevgili okurlar, bu yazımda sizlere Atatürk’ün matematik hayatının ilkokulda matematik öğretmeninden Kemal ismini almasından daha ötede olduğundan bahsedeceğim.

Tabi ki matematik öğretmeninin onun hayatında ki önemi küçümsenemez. Zira Atatürk’ün matematiğe karşı olan ilgisi, matematik zekası ve yeteneği matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi tarafından keşfedilmiştir. Atatürk ilerleyen yıllarda bu ilgisini bir geometri kitabı yazarak göstermiştir. Ayrıca Sivas’ta ziyarete gittiği bir lisede geometri dersi anlatmıştır.

Ziyareti esnasında kullanılan kelimelerin zorluğu dikkatini çekmiş ve bizlere bilimi daha anlaşılır kılmak için birçok terimi Türkçeleştirmiştir. Bende sizler için bu terimlerin ve eskilerinin de bulunduğu bir liste hazırladım.

Taksim = Bölme

Harici kısmet = Bölüm

Kabiliyeti taksim = Bölünebilme

Muhiti daire = Çember

Amudi = Dikey

Kat’ı mükafti =  Parabol

Hattı mümas = Teğet

Kaaide = Taban

Ufkî =  Yatay

Mukavves = Eğri

Kutur = Çap

Nısf-ı kutur = Yarıçap

Mesâha-i Sathiyye = Alan

Zâviye = Açı

Re’sen mütekabil zâviyeler = Ters açılar

Zâviyetân-ı mütevâfıkatân = Yöndeş açılar

Kaim zaviyeli müselles = Dik üçgen

Şibh-i münharif = Yamuk

Müselles-i mütesâviyü’l-adlâ’ = Eşkenar üçgen

Müselles-i mütesâviyü’ssâk eyn = İkizkenar üçgen

Bunlar yalnızca benim dikkatimi çekenler. Daha onlarcası var belki de. Eğer Atatürk bu çevirileri yapmamış olsaydı bizler bugün” Müsellesin sathı yatalay, dikeley zarbının müsavatına müsavidir.” gibi cümleler kuracaktık. Neyse ki biz buna sadece ” Üçgenin alanı tabanı ile yüksekliğinin çarpımının yarısına eşittir.” diyoruz. 🙂

 

 

Yorum bırakın